Rituális fürdő
a Kazinczy utcában

  

   

 Mostanában sok szó esik a belső – erzsébetvárosi egykori zsidónegyedről, amelynek szívében húzódik a Kazinczy utca, az egykori külvárosi dűlőút, eredeti, XVIII. századi nevén Kiskereszt utca. Néha említik a Kazinczy utca 16. számú házat is a nevezetességek között, itt található ugyanis az egyetlen magyarországi zsidó rituális fürdő, a „mikve”. Mit is jelent ez a héber kifejezés?Tulajdonképpen egyszerű medencés fürdő, de használatát szigorú előírások szabályozzák, amelyeket külön talmudi traktátus a Mikvaot gyűjt össze.
Csak természetes élővíz lehet benne, tehát forrás, kút, folyó, esővíz, de állóvíz vagy csapvíz nem. Minimum 762 liter vizet kell tartalmaznia archaikus űrmérték szerint, hogy alá lehessen merülni benne, a medencének lépcsője kell, hogy legyen. Gyakori használata vallási parancs, ünnepek előtt a férfiaknak kötelező, nőknek havi tisztulás után. A víznek érni kell az egész testet, mindent levetnek, az ékszereket is, a haj kifésülendő, hogy az alámerülés teljes legyen.

Annak idején minden hitközségben volt mikve, a higiéniának nagy szerepe volt abban, hogy a zsidók között kisebb volt a halandóság – ami a középkori krónikák szerint járványok idején az irigy környezet ellenszenvéhez, véres pogromokhoz vezetett.
A II. világháború háború előtt ebben az utcában két mikve működött, fürdő volt a 40.számú ház is. Az ostrom alatt hullaházként szolgált a gettó számára, utána lebontották.

Az ingatlant évtizedek óta nem használták, egy része ma is lomtár. A falakon olyan feliratok olvashatók, mint "köpni csak a csészébe lehet" vagy "hangoskodni és énekelni tilos". A magánadományokból épült új fürdő másfél év alatt készült el; hogy a szigorú vallási előírásoknak megfeleljen.


A mostani, a 16.szám alatti mikve 1928-ban nyílt meg az orthodox hitközség részére, azóta többször átépítették, utoljára 2004 nyarán fejeződött be a rekonstrukció. Egy New-Yorki haszid vízszerelő irányította a nagy munkát, aki hétvégére visszarepült családja körébe.

A fürdő vizének forrása a tetőn, medencébe gyűjtött esővíz és az épület udvarán fúrt kút, melynek vize külön tisztítórendszeren is keresztülmegy. Ahhoz azonban, hogy a kút vizét használni tudják, kóserré, azaz rituálisan tisztává kellett tenni. Ezt úgy érték el, hogy 1000 liter vörösbort öntöttek a kútba, és addig szivattyúztak, amíg a borral megszínezett "régi" vizet el nem távolították.
 

 

 

 

Az új fürdő a legkorszerűbb elvárások szerint, több fürdőszobával és jakuzzival épült meg.

Egy nemzetközi rabbi bizottság vette át a kész fürdőt. New-York, Bécs és Budapest hitközségeinek lelkészei ellenőrizték a létesítményt – érdekes módon mindannyian értettek magyarul!

Most szép, modern fürdő várja a testben-lélekben tisztálkodni akarókat. Stern Márta, a női részleg vezetője örömmel kalauzolt minket a megújult házban, amelynek egyre több a látogatója – itthonról és külföldről egyaránt. Az új fürdő a legkorszerűbb elvárások szerint, több fürdőszobával és jakuzzival épült meg.

 

Érdekes színfoltja a mikve a régi-új városnegyednek!

2006.december 25
Róbert Péter