A rejtélyes hámán táska

 

A hámántáska

A Megilla felolvasása utáni kiduson igen fínom süteményt ettünk. Úgy hívják, hogy hámántáska. Milyen érdekes! Miért eszünk Purimkor egy - a Megillában igen gyűlöletesként megjelenő emberről elnevezett süteményt? Talán így állunk bosszút, hogy legalább a fülét lerágjuk az ünnep alkalmával?

A hagyományos purimi sütemények között megtalálhatók a zsidó étrend legfinomabb

süteményei: a flódni (almával, dióval, mákkal és (szilva)lekvárral rétegezett sütemény), a kindli (mákos vagy diós tekercs "pólyásbaba” formában), a kráncli (tésztakarika, tojásfehérjéből készült habbal a tetején), valamint a legközismertebb purimi sütemény, a hámántáska (homentás, ozné Hámán).

Ez mákkal vagy (szilva)lekvárral megtöltött háromszögletű sütemény.

Izraelben az elmaradhatatlan purimi sütemény a mákkal, illetve lekvárral töltött ozné Hámán, vagyis "Hámán füle". Jiddisül homentás a neve, ami "Hámán-tasakot" jelent.

A barátfüle

Ha "tésztatudományos" meghatározást keresünk, akkor ezt a sütit a háromszögletű tészták családjába sorolhatjuk, melynek rokonságába a derelye, vagyis barátfüle és az olasz eredetű ravioli is tartozik.

A háromszögűre összehajtott, rendszerint mákos töltelékkel bélelt tészta a magyar barátfülére, más néven derelyére hasonlít.

Nem sikerült a nyomára bukkanni, hogy vajon ki és miért adta a töltött tésztának a barátfüle nevet. Lehet éppen a jó ismerős hallószerve, de a szerzetesé is, és különböző tájegységeinken többféle ételt illetnek vele, egy azonban közös, hogy mindegyik töltve van valamivel, és háromszöggé van hajtogatva. Klasszikusnak tekinthető a szilvalekváros változat, de létezik túróval, mákkal töltött is, egy azonban bizonyos, hogy a ravioli közeli rokona.

A furcsa nevű hámántáska alakjának és elfogyasztásának több magyarázata van. Az egyik magyarázat szerint a német mák (Mohn) és a táska (Taschen) szavak összevonása, héber névelővel ellátva (Há-Mohn-Taschen), melyben így szerepel a Hámán (Há-Mohn) szó is- amely így valójában mákos táskát, vagy mákos derelyét - barátfülét jelent.

A hámántáska készítése

Van oly vélemény is mely szerint Hámán süvegének volt ilyen alakja; mások szerint a halálra ítéltek fülét akkoriban levágták (ozné Hámán = Hámán füle). Vannak kik úgy vélik, hogy a három szöglet a zsidóság három ősatyját jelzi, mert az ősök: Ábrahám, Jichák/Izsák és Jákob érdeme volt, hogy jött purimkor a segítség.

A háromszög alakú süteményről úgy tartják, hogy az Hámán kalapját szimbolizálja, habár a süti elnevezése szó szerint azt jelenti, hogy "Hámán zsebe".

Más nézetek szerint a sütemény neve a német Mohntaschen vagy "mákos zsebről" ered.
Állítólag egy XX. századi pesti cukrászdás készített mákkal töltött háromszögletű süteményt, melyet a barátfüle tészta nyomán mákosfülnek, vagy másképpen Mohn-fül-nek nevezett el. Ebből lett a Homon, később a Hámán fül, vagy inkább táska.

Bármelyik legenda is az igazi, a süteményről több száz recept található mai is az interneten.