Kovácsné Deli Orsolya zsidó művelődéstörténet szak, I. évf.:
Egy magyar zsidó olimpiai bajnok: Székely Éva


Dolgozatomban a magyar úszósport kiválóságát, Székely Évát fogom bemutatni, és a magyar úszósportot. A felhasznált irodalmon kívül, személyes találkozásomat is elmesélem Éva nénivel.

Először is szeretném megköszönni Székely Évának, hogy találkozott velem, hogy mesélt gyermekkoráról, nagyszüleiről, szüleiről, arról a szeretetről, amit szüleitől kapott, és amit Ő is tovább adott lányának Andreának és unokájának Máténak.

A Magyar Úszó Szövetség vezetői a 20-as években kezdtek hozzálátni az úszósport felrázásához, népszerűsítéséhez hazánkban. A korszak úszósportját úgy jellemezhetjük, hogy a kis létszámú nemzetközi szintű élvonal mögött az utánpótlás megszervezését teljesen elhanyagolták. Az akkori politikai vezetés célja az ifjúság militarizálása volt. A leggyakrabban hangoztatott jelmondatuk: " A sport mindig honvédelem", valóban mindent elárult. Ilyen céllal az egész fiatalságot mozgósították, és rendszeresen szerveztek jelvényszerző versenyeket. Ebben a korszakban született 1927. április 4-én. Székely Éva olimpiai bajnokunk.

Édesapja családja Erdélyi Székely eredetű. Az édesanyja családja, Felvidékről származik, ortodox kóser család. A szeretet, amit szüleitől kapott egész életét meghatározták. Szigorú rend uralkodott a családban. Az ebéd, az mindig meghitt családi körben folyt náluk, minden délben az asztalnál ült az egész család, mire az édesapa belépett az ajtón már tálalva volt az étel.

A szeretet, amely egy kisgyermek életében olyan fontos és meghatározó, olyan fontos volt a családjukban, egy életen át. A rendszeretet és a precizitás mire szülei nevelték, egész életében meghatározóvá vált."Ma, négy évtizeddel később is látom, amikor eloltom a villanyt, ha ferdén lóg a kép a falon. Azért sem igazítom meg, hadd lógjon, mondom magamban és megpróbálok aludni. Agysejtjeim legmélyéről huncutul rám kacsint a kép: ferdén lógok, nem zavar? Néhány nyomdafestéket nem tűrő jelzővel illetem magam, felgyújtom a villanyt, megigazítom a képet, lefekszem és reggelig fel sem ébredek."

A víz imádatára a Csillaghegyi strandon ébredt rá a 9 éves Éva. Amikor ott nyaraltak és a rádió közvetítette Pluhár István 100 méteres gyorsúszás döntőjét. Ott és akkor határozta el, hogy olimpiai bajnok lesz. Ekkortól kezdett el rendszeresen úszni, és minden zsigereiben érezte ő nem lehet más, mint úszónő, bajnok lesz. Német birodalmi iskolába járt, a diplomaták gyerekeivel együtt tanult. 50 pengő volt a tandíj. A kis Évike nagyon szerette azt az iskolát. De jött Hitler és hirtelen minden megváltozott. A barátokból ellenségek lettek és a zsidó gyerekeket kiközösítették Ezt egy gyerek szinte fel sem tudta fogni. Nem értette, mitől válik a világ egyszerre ellenséggé. Mi az Ő bűne, mért más mind a többi gyerek! Ezután behívatták a szüleit az iskolába, és megmondták az édesapjának, ha nem térnek ki nem tanulhat ott tovább. Édesapja nagyon liberális gondolkodású ember volt, de soha nem tért volna ki, se ő, se a család többi tagja. Ott álltak iskola nélkül. Mi lesz most? Hogyan tovább? Ezek a kérdések cikáztak a fejükben. Édesanyja ezután fáradságot nem kímélve járt, kilincselt egyik iskoláról a másikra. Majd következett a Radnóti, oda mindössze két napig járt. Nem szeretett ott lenni. Második nap Éva az édesapja elé állt, és azt mondta - "ha oda kell Édesapám menni, akkor inkább meghalok". Végül sikerült a Ráskay Leába bekerülnie. Az osztály 80 % - a zsidó gyerek volt. Nagyon nehéz nyár következett, három hónap alatt kellett megtanulnia latinul, de sikerült.

A nyelvszeretetre, és hogy, hogyan kell tanulni, arra a német birodalmi iskolában megtanították, a hittan óra is tananyagba tartozott. Minden gyerek neve mellett ott szerepelt a vallása és a szerint ment a hittan órára. Éva ott megtanult héberül írni és olvasni. 1941 és 1945 közötti időszak a túlélés időszaka volt mindenkinek. De a reményt egy percig sem adták föl. A csillagviselés időszakában mindenki tudta ki hová tartozik, de ezt a közösséget egy belső titkos erő összekapcsolta és a szívükben hitték és érezték, hogy egyszer vége lesz a borzalmaknak.

13 évesen került az FTC úszószakosztályába. Ott nem kérdezték kinek mi a vallása, csak az számított, ki milyen tehetséges. Sajnos eljött a német megszállás és a zsidó származású úszóknak abba kellett hagyniuk az úszást. Egyszerűen kizárták őket az uszodákból is. Edzés helyett jött a romeltakarítás, Éva így próbálta formában tartani magát. 18 éves születésnapja volt mikor vége lett a háborúnak. Magyarország felszabadult. Úszni és úszni, csak ez számított már, hogy nincs mit enni ilyen "apróságokkal" nem törődött. Boldognak és szabadnak érezte magát. Sajnos ez a boldogság igen rövid ideig tartott. Most már nem azt kérdezték tőle, hogy mi a vallása, hanem hogy mi a szüleinek a foglalkozása. Mivel édesapja nagykereskedő volt, ismét a nemkívánatos személyek táborába tartozott. De sporteredményei olyan magasan a többi társai felett voltak, hogy emiatt "megbocsátották szüleit".

A felszabadulás után a testnevelés és a sport állami irányítás alá került, és ennek eredményeként fokozatosan, lépésről lépésre erősödött a sportmozgalom. Az élsport az átlagosnál gyorsabban fejlődött és hamarosan nagy számban kerültek a világ élvonalába a magyar sportolók, közöttük szép számmal úszók is. A magyar úszók viszonylag rövid idő alatt érték el a világszínvonalat, amit számos világ- és Európa-csúcs és a különböző világversenyeken való kiváló szereplésük bizonyítja. 1945-ben mindent elölről kellett kezdeni. Augusztus 20-án volt a sportuszoda megnyitó versenye, itt új magyar csúcsot állított fel: 100 mellen 1:27-tel győzött.

Majd sorra jöttek a nemzetközi megmérettetések. 1947 Párizs, ahol a világon elsőként, végig pillangózva megnyerte a 200 méteres női mellúszást. A nemzetközi sportsajtó Pillangókisasszonynak keresztelte el. Az év végi világranglistán a világcsúcstartó Van Vliet mögött második lett.

Majd elérkezett 1948 az olimpiai bajnokság éve. Székely Éva is a csapat tagja volt. Izgatottan és büszkén várta élete első olimpiai bajnokságát. A nagy ellenfél Novák Éva is indult a versenyen. Ők ketten mindig rivalizáltak egymással, de ez nem volt káros inkább hasznára vált mindkettőjüknek, mert így a legjobb formájukat tudták adni, és folyamatosan inspirálták egymást a jobb teljesítményre. Ezen az olimpián Novák Éva harmadik lett 3:002-vel, Székely Éva pedig 3:02.5-öt úszott.

1950-ben Magyarország kapta az Európai-bajnokság rendezési jogát, amit később visszavontak és Ausztriának adtak. A magyarok azonban sajnos ezen a versenyen nem vettek részt. Székely Éva a magyar bajnokságon négy számban úszott jobb eredményt, mint a bécsi Európai bajnok, azaz négy Európai-bajnokságot nyert volna, ha kint lett volna a csapat. Az év végén elérte az 53-ik csúcseredményét. 100 méteres és 200 méteres pillangó csúcsát is ő tartotta. Az év végén a tanácsválasztások tiszteletére 3x100 m-es vegyes váltóban világcsúcsot úsztak.

1950. november 6-án házasságot kötött Gyarmati Dezsővel, majd 1954. május 15-én megszületett Andrea, de a versenyzést tovább folytatta. Sőt most készült élete egyik legnagyobb megmérettetésére, a Helsinki olimpiára.

A háború után a magyar női úszósport eredményei egyenletesen fejlődtek, lépést tartottak a világszínvonallal és az 1952-es, Helsinki olimpia végre meghozta az úszónők számára a legnagyobb sikert. A lehetséges öt bajnoki versenyszámból négyben fölényes, biztos magyar győzelem született. Gyenge Valéria, Novák Éva, Novák Ilona, Székely Éva, Szőke Katalin és Temes Judit aranybetűkkel írta be a nevét a magyar sport történetébe. Rendkívüli izgalom előzte meg a 200 m-es női mellúszás döntőjét. S dobogó három helyére három magyar lány pályázott! Killermann Klára, Székely Éva és Novák Éva. A mezőnyben csak székely Éva és a svéd Eklund pillangózott, a többiek kezdettől mellen úsztak. Székely és Novák 170 m-ig fej, fej mellett külön versenyt úszott. Székely erősített és előnyét fokozatosan növelve biztosan győzött. Killermann azonos időt úszva a harmadik helyezett angol Gordonnal, célbírói ítélettel szorult a negyedik helyre. Olimpiai bajnok Székely Éva, Magyarország 2:51.7 perc, olimpiai csúcs, 2. Novák Éva, Magyarország, 2:54.4, 3. Gordon, Anglia, 2:54.4

1960-ban érezte úgy, hogy végérvényesen be kell fejeznie versenyzői pályafutását. Ekkor már az úszás mellet gyógyszerészként is dolgozott a MÁV korház gyógyszertárában. Gyerekek úszás oktatásával kezdett foglalkozni. 1960 és 1963 között Zuglóban szinte nem volt olyan gyerek, akit nem Éva néni tanított meg úszni. Közben tizennégy évi házasság után elvált Gyarmati Dezsőtől. Lelkileg nehéz évek következtek. De minden fájdalmat és bánatot kárpótoltak a gyerekek és Andrea lánya. A munka reggel hat órakor kezdődött és este kilencig tartott. 1966-ban Andrea úgy döntött ő is úszónő lesz. Oda állt édesanyja elé és csak ennyit mondott" A jövőben komolyan szeretnék úszni. Csak ennyi mami." Kemény munka kezdődött meg mindkettőjük számára, hajnali felkelések és késő esti lefekvések. Az edzések nem voltak különösen változatosak. Egyetlen egy cél lebegett Éva néni és Andrea szeme előtt, megnyerni az olimpiát. A Müncheni olimpián 1972-ben Gyarmati Andrea volt a magyar csapat legfőbb erőssége. A 100 m-es pillangóúszás középfutamában világcsúccsal győzött, azonban a döntőben egy rosszul sikerült rajt elegendő volt ahhoz, hogy az aranyból bronz legyen. A 100 m-es hátúszás döntőjében jó úszással ezüstérmet nyert. Megtettek mindent az aranyért, de a sors közbeszólt. Talán életük legnehezebb pillanata következett. Végighallgatni a dobogó második helyéről a magyar himnuszt, egy könnycsepp nélkül, összeszorított fogakkal büszke tartással, de egy fájó szívvel. A női gyorsváltó Gyarmati, Kovács E., Patóh, Turoczy összeállításban negyedik lett.

1972. szeptember 5-én arab terrorista támadás következtében 11 izraeli sportoló vesztette életét az olimpiai játékok ideje alatt. A sportolókat, akik talán a dobogóról álmodtak, a központi stadionban ravatalozták fel és búcsúztatták el örökre.
A dicsőséges aranykorszakot követő időszak legeredményesebb úszónőjének Gyarmati Andreát tekinthetjük. Pillangón, háton és gyorsúszásban egyaránt világklasszis szinten versenyzett, pályafutása egyenletes, szép ívelésű volt. Egyéni versenyszámokban összesen 14 alkalommal volt Európa-csúcstartó: a 200 m-es hátúszásban hét alkalommal, 100 m háton ötször és 100m pillangón kétszer. A 100 m-es pillangóúszásban világcsúcsot javított.

Andrea gyerekorvos lett, mind a mai napig praktizál. 1976-ban megszületik Andrea fia Máté. Máté is a sportot választotta, vízilabdázik.


Székely Éva nénivel a napokban sikerült találkoznom. Sokat mesélt gyerekkoráról szüleiről, és én szótlanul hallgattam. Olyan melegség sugárzott kék szeméből, amit ritkán érez az ember. Pici törékeny asszony, de az úszás szeretetét mind a mai napig megőrizte, ha teheti minden reggel 7-órától, 8-óráig úszik az uszodában. Azt kértem tőle, hogy azokat a történeteket mesélje el nekem, amiket a könyvében nem írt meg.

Először Édesapja családjáról kérdeztem.

- Édesapja családjára, hogyan tetszik visszaemlékezni?
- Édesapám családja Erdélyi Székely eredetű. Úgy hívták, hogy Előpataki Székely Áron. Ezt a történetet, amit most elmesélek, nem sokan ismerik. Üknagyapám beleszeretett az Előpataki zsidó rabbi lányába, akit Golsteinek hívtak. Elvette a rabbi lányát feleségül, ezért Lófőék kitagadták. Majd Golsteinnek hívták őket, és a Golsteinből lett a Székely. Édesapám nagykereskedő volt. Szerette a hazáját, és szerette a vallását is. Mindig azt mondta "Hazát és vallást nem cserél az ember". Még a legkritikusabb időben sem tért ki, mindig felvállalta, hogy zsidó ember.

- Mikor engem eltanácsoltak a birodalmi iskolából, csak azzal a feltétellel maradhattam volna tovább ott, ha a családunk kitér, de ezt nem vállaltuk. Minden szombaton templomba mentünk. Szigorúan betartottuk a vallási előírásokat, és az ünnepeket is. A tíz parancsolatot talán mindennél fontosabb volt. Most már pár éve, hogy nem tudok sajnos böjtölni, mert az egészségem nem engedi, de mindig szigorúan betartottam. A húst mind a mai napig túlsózom, ez gyermekkoromból maradt meg, és disznóhúst soha nem ettem.

- Édesanyja családja?
- Mamám családja szigorú ortodox kóser család. Felvidéken földbérlők voltak Komárom megyében, Szemere és Csúzról valók. Akire visszaemlékszem az a nagymamám. Ott szigorúan be volt tartva a kóserolás. Csillaghegyen volt egy kis nyaralónk, és az egész család ott találkozott nyaranta. Sok gyerek volt, de minden rend szerint történt. Pénteken gyertyát gyújtottunk, szombatonként mindig sóletet ettünk, és betartottuk a szombat szentségét. Talán egész gyermekkorom legszebb nyarai voltak ezek. Családunk mindig nagyon összetartó volt. Ez mind a mai napig így van. Andreával, nincs olyan nap, hogy legalább telefonon csak egy pár szót ne beszélnénk. Hogy vagy? És ennél több nem is kell. Máté unokámmal is ugyan így vagyunk. Ő minden nap, nálam ebédel, ha teheti. Úgy szeretem, mint ha a saját fiam lenne, talán jobban.

- A birodalmi iskola után, a Radnótiba, majd a Ráskay Leába került, mesélne ezekről az évekről?
- Nagyon szerettem a birodalmi iskolába járni. Kitűnő tanárok tanítottak. A Radnótit nem is tudtam megszokni. Összesen két napot jártam oda. Végül Édesanyámnak sikerült elintéznie, hogy felvegyenek a Ráskayba. Ott, majdnem az egész osztály zsidó származású gyerek volt. De az osztályfőnökünk nem volt zsidó ember.

- Ez egy fájó történet, amit most elmondok, 1944 végén az osztályfőnökünk elrendelte, hogy minden gyerek, aki zsidó, tegyen a mellére egy nagy sárga csillagot. Nem szívesen emlékszem ezekre az évekre vissza.

- Még most is sokat tetszik úszni?
- Amikor csak tehetem, persze most már az egészségem dönti ezt el. Az úszás mindig erőt adott, gyerekkoromban is és most is. Tavaly sajnos betörtek hozzám, és elvitték az összes érmemet. Soha nem gondoltam volna, hogy ez meg történhet. Kinek kellettek az én érmeim? Sajnos ez nem derült ki. Amióta Móci megszületett ő lett a legfontosabb nekem. Azt a szeretetet, amit én kaptam a szüleimtől, nagyszüleimtől, azt megpróbáltam visszaadni nekik, Andreának és Mócinak.


- Szeretném megköszönni, hogy tetszett találkozni velem, hogy mesélt a családjáról, gyerekkoráról, és iskolás éveiről.

Búcsúzóul kaptam két nagy puszit, és csak annyit mondott nekem Éva néni, a "gyerekeidre mindig nagyon vigyázzál Orsikám".


Felhasznált irodalom: Székely Éva: Sírni, csak a győztesnek szabad
Jöttem, láttam,...vesztettem?
Megúsztam
Bakó Jenő: Az úszás rövid története

2003. április 14.

Vissza