Megjelent kiadványaink

Pészach

Peszah
Pészach, szöveggyüjtemény (Budapest Logos, 1999).

A tavasz, a hálaadás ünnepének héber neve: Pészah, jelentése: elkerülés.

Hálaadás, mert elkerülte Egyiptomban az Örökkévaló Izrael fiainak megjelölt házát a tizedik csapás idején, amely az elsőszülötteket sújtotta, embert és állatot egyaránt. Ekkor engedték ki a rabszolgaságból Izrael gyermekeit, sőt siettették távozásukat. A kenyértészta meg sem kelt, fejükre tették, a nap szárította meg: ezt hívják macesznek, pászkának.

A zsidó nép, Isten iránti tiszteletből Pészahnak mondja e nyolc napot. Az Örökkévaló Mózes Öt Könyvében a pászka ünnepének nevezi, a nép iránti tiszteletből, mert otthagyva mindent, fejükre téve mindennapi kenyerük tésztáját, a hívó szóra elindultak az Ígéret földje felé. Emiatt az ünnep nyolc napján nem fogyasztunk kovászos ételt.
Emlékezésül az egyiptomi kivonulás éjszakájára, minden zsidó család az ünnep első két estéjén vacsorát rendez - jelképeket jelentő ételekkel - melyet Széder-nek neveznek. Ennek jelentése: rendezés. Ezeken az estéken felolvassák a Hagadát, azt a könyvet, amely elbeszéli a kivonulás történetét.

A szöveggyűjtemény - kiváló szerzők tollából - mindhárom gondolatkört tárgyalja: a pászkát, az egyiptomi kivonulást és a széder estét is.

Vissza.