Arthur Phillips:
Prága


A 20. évforduló alkalmat ad a rendszerváltásra való visszaemlékezésekre. Érdekes módon talán a legjobb irodalmi feldolgozása az 1990-es időknek amerikai szerző munkája, Arthur Phillips, akkor Budapesten, most már Párizsban élő író Prága című könyve, amely címével ellentétben teljes egészében a magyar fővárosban játszódik.

Öt északamerikai fiatal éli meg itt a történelmi változást, négyen az USA-ból, egy Kanadából vetődött ide. Kalandjaikat, sorsukat mutatja be a könyv, a fordulatos cselekményt sajátos nyelvi szépségekkel, gyönyörű jelzőkkel írva le. Hősei kapcsolatba kerülnek magyar emberekkel, köztük egy könyvkiadóval, akinek életútja jól tükrözi a század magyar történelmi változásait. Sok a visszatekintés, megszólal „a békebeli Magyarország polifonikus hangja”, még a szabadságharc is megjelenik lapjain.

Háttérben maga Budapest, amelyet az író megismer és nagyon megszeret. Kávéházak, utcák jelennek meg a lapokon, friss szeme olyat is észrevesz amit talán az itt élő más talán nem. Hőseink bekapcsolódnak az induló privatizációba, amelyet a szerző fanyalogva szemlél, de remekül mutat be. Alapjában véve pozitivan ír hazánkról, bár egyik szereplője szerint: „Ennek az egész országnak arra van szüksége, hogy jól seggbe rúgják” és nagyon rossz a véleménye a magyar pincérekről, de a szíve azért kicsit Budapesten marad.

Nagyon olvasmányos és tanulságos az Európa Könyvkiadónál megjelent könyv, érdemes újból elolvasni!
 

Róbert Péter