Udvarhelyi András: Budapesti beszélgetések
Üzenet a jövőnek
„A könyvszakma mágusa”
- Drucker Tibor -


„ Üzenet a jövőnek „ címet viseli a sorozat, amely Csepeli csevegések, utóbbi tagjai Budapesti beszélgetések név alatt egy-egy érdekes és jelentős embert mutat be.

Most Drucker Tibor, a több hívatásban is eredményesen munkálkodó értelmiségi hányatott sorsa ragadta meg, az interjúkötet a vele folytatott beszélgetéseket foglalja össze. Rövid életrajz vezeti be a könyvet, mindent megtudunk belőle arról amit a későbbi beszélgetések elmélyítenek: család, deportálás, iskolák, munkahelyek. Maga a könyv csak elmélyíti, magyarázza ezeket a történéseket, rövid, célratörő kérdések és hosszú, tartalmas válaszok segítségével. Sokszor emlegetett és mindent meghatározó tényező a zsidóság, amelyért nagyon megszenved és amelyet sohasem tagad meg.

Rengeteg arc bukkan fel a XX. századi magyar valóságból, rengeteg név és történet teszi élvezetessé az oldalak lapozgatását.

Drucker Tibor sok helyen dolgozott, sokfelé megfordult, sokaknak segített, sokan kedvelték – ami nem jelenti, hogy nem voltak vitái, konfliktusai. Az 50-es években cionista múlt veszélyes vádjával távolították el több, karrierrel kecsegtető állásból, egy ideig darusként dolgozott, módja volt alulnézetből szemlélni a történelmet.

Gettó, ausztriai kényszermunka nem volt elég a gyötrő megpróbáltatásokból, kanyarok és bukfencek váltogatták egymást. Munka mellett végezte el az egyetemet, kitették a tisztiiskolából, többször fenyegette letartóztatás, amikor síkra szállt csepeli  munkástársai igazáért az ÁVH kereste.

Tehetsége megmutatkozik, kultúrfelelős majd a Csepeli Munkásotthon igazgatója lesz. Másfél évtizedig népművelő, nevéhez fűződik a Fővárosi Művelődési Ház nagy korszaka.

Utána meglepő módon ismét szakmát vált, könyvkereskedelmi vállalat igazgatója lesz, sok reformot valósítva meg, olyan sikereket ér el, hogy a Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése főtitkárává választják.

Nyugdíjba vonulva sem tétlenkedik. Könyveket ír és ad ki, részt vesz a közéletben, különös tekintettel a zsidó vonatkozásokra, alelnöke a Magyar-Izraeli Baráti Társaságnak. Büszkén hirdeti, hogy nincs egyetlen nap se, amikor ne dolgozott volna.

Érdemes kézbe venni Udvarhelyi András könyvét, lebilincselő olvasmány, igazi magyar zsidó sorsot ismerhetünk meg belőle!

Róbert Péter