Szentgyörgyi Róber:
Zsidó ünnepek és vallási jelképek
- 60 kártyalapon


A zsidó vallás nagy gondot fordít a gyermekekre, a szertartásokban is helyet kapnak. Szombati búcsúztató gyertyát a legkisebbnek kell tartani, ők lengetik Tóra ünnepén a zászlókat, peszáhkor kérdeznek és övék az afikoman, az elrejtett utolsó falat is. Elemük a játék, számukra csak az létezik, amit látnak, ezért szeretik az érdekes látványt, a szép képeket.

Főleg hozzájuk szól, a játékot és a szép képeket egyesíti Szentgyörgyi Róbert 60 színes lapos kártyája, amelyek különböző zsidó ünnepek sajátos eseményeit vagy vallási jelképeket ábrázolnak, magyarul és héber-jiddis elnevezéssel, játékosan gyarapítva a zsidó ismereteket. Szerkesztőjük mögött egy jiddis jövevényszótár és egy zsidó képeslap gyűjtemény sikere áll, Szentgyörgyi Róbert mint edző, játékvezető és sportember is foglalkozik gyerekekkel, s mivel a kicsinyek és a zsidóság egyaránt kedvesek szívének készítette el ezt a 60 lapos kártyát.

A kártyákon 15 témakör mutatja be színes képeken nemcsak az ünnepeket, hanem a zsidó élet fontos eseményeit, a vallási viseleteket, szimbólumokat, vidéki és fővárosi zsinagógákat. Jó és érdekes ötlet ez a kártya, hiszen a zsidó vallás tiltja a szerencsejátékokat, a kártyaszenvedély is üldözendő, bár pl. hanukka ünnepen megengedett a kvitli nevű, leginkább a huszonegyeshez hasonlító kártyajáték. Ezek a lapok azonban nem a léhaságot szolgálják, hanem a vallási ismereteket erősítik. Napjainkban nagy szükség van erre, hiszen sok gyermek nem járt hittanra és némelyik felnőttnek igen kevés fogalma van vallásunk, zsidó identitásunk lényegéről. Ezen segítenek a tetszetős kártyalapok, amelyeket forgatva talán kedvet kapnak a játékosok a zsidósággal foglalkozó könyvek és később az imakönyv lapjainak forgatásához!

Reméljük sok gyermeknek okoz majd örömet ez a rendhagyó kártyacsomag!

Róbert Péter