Anna Maria Sigmund:
Diktátor, démon, demagóg


Kevés alakja van a XX. század zaklatott történelmének akiről annyit írtak volna, mint a Harmadik Birodalom vezetőjéről. Aki figyelemmel kíséri a megjelent műveket, hamar megtapasztalja, hogy zömük nem ad új ismereteket a diktátorról.

Anna Maria Sigmund osztrák történész több könyve foglalkozik Hitlerrel és ezek kellemes kivételek ez alól. Legújabban az Atheneum kiadónál megjelent Diktátor, démon, demagóg című könyve vizsgálja és részben cáfolja a Hitler körül kialakult – esetleg kialakított – legendákat, téves elképzeléseket. Alcímének (Kérdések és válaszok Adolf Hitlerről) megfelelve 7 kérdést tesz fel, és mindegyiket meg is válaszolja, történészi alapossággal, de irodalmi stílusban, érdekesen, az olvasó figyelmét lekötve. Régi, gyakran megfogalmazott, sőt újrafogalmazott kérdések ezek, de a szerző válaszai nem a megszokottak. Rengeteg adatot, tényt közöl, mindegyiket kutatásokkal alátámasztva. Megtudjuk a könyvből, hogy Hitler milyen ügyesen becsapta a Hohenzollerneket, ifjúsága nagy helyet kap, beleértve sikertelen iskolai pályafutását. Némileg új verziót kapunk a Reichstag égéséről, megcáfolja a zsidó nagyapa legendáját, de sok rokonházasságot talál Hitler családjában. Sok a kép a könyvben, hiszen a Hitler – rajongásban nagy szerepe volt fotográfusának. Cáfolja, hogy a fiatal Hitler Bécsben nyomorgott, hajléktalanszállón lakott volna, hosszan foglalkozik szülőföldje településeinek általa elrendelt lerombolásával. Meghökkentő az utolsó fejezetben a sikertelen merénylettervek felsorolása, amelyek oly sok szenvedéstől kímélték volna meg a világot, itt olvashatunk a Günter Grass regényéböl ismert Gustloff-ügyről is.

Néhány állítás téves, pl. szovjet frontról ír 1941 májusában, 3 millió német nem került koncentrációs táborba, nem valószínű, hogy Hindenburg értesült a titkolt ukrajnai éhínségről.

Bőven ellensúlyozza ezeket a könyv sok erénye, a függelék impozáns dokumentáltsága, az eligazodást segítő névmutató. 

Anna Maria Sigmund új könyve szerencsésen ötvözi a publicisztikai érdekességet a történelem tudós kutatójának alaposságával, csatlakozva magyarul napvilágot látott eddigi munkáihoz. Ajánljuk a történelmi valóságot megismerni akaró fiataloknak és idősebbeknek egyaránt!

Róbert Péter