Csunderlik Péter, Pető Péter:

Top 10-es történelmi slágerlisták
 

Csunderlik Péter és Pető Péter szerzőpárosa nem ismeretlen a múlt különböző vonatkozásai iránt érdeklődő közönség előtt, különösen ha ilyen vonatkozásban is használják az internetet.

"A legfontosabb történelmi studióblokk az északi féltekén" (ők minősítik így) Page Not Found cím alatt 10-esével csoportosítja a politika, kultúra és sport históriájának legkülönösebb, legmeghökkentőbb eseményeit, az utca nyelvén de magas színvonalon.

Együttműködésük szerencsésnek látszik, mert Csunderlik tudományos történészi felkészültsége - amely a Galilei körről írt testes munkájából ismert - ötvöződik Pető újságírói erényeivel s a kettő könnyen olvashatóvá teszi az általuk - sok adattal - bemutatott tényeket és elméleteket.

A Napvilág Kiadó most megjelent kötete válogatást közöl ezekből az írásokból, de kiegészíti őket négy új toplistával is.

Szabadesés a történelembe címmel a magyar és világtörténelem legnagyobb beszólásai, tévedései, botrányai csokrát nyújtja át az olvasónak, akit a fejezet végén a XX. század néhány szép pillanatával próbál megvigasztalni. Sok apróságot ír, de mind érdekes.

Némelyikről a magyar olvasó nem tudott pl. Bruno Wilkomirski ál-Holokauszt visszaemlékezéseiről. Utána az utóbbi félévszázad, mint "hanyatlásunk története", évtizedenként csoportosított emblematikus pillanatait idézi fel. Szellemesen megírt komoly esemény és üres viccelődés van itt egymás mellett, néha téved, pl. Rákosiról megjegyzi, hogy rosszul ejtette az idegen szavakat. Ez nem valószínű, mert több nyelven jól beszélt múltunk ez a negatív alakja.

Sporttal fejezi be, a felsorolt események megítélése már az alcímekből kitűnik: szemétségeket, botrányokat gyűjt össze, világ és Európa-bajnokságok bővelkednek ezekben a keményen fogalmazva "visszataszító", "kegyetlen", "gusztustalan" részletekben.

Szerencsére kevés köztük a hazai, amin csodálkozunk, mert a bátor szerzők rengeteg aktuálpolitikai célzást, sőt kijelentést tesznek, nevekkel.

Általában jellemző a könyvre a sokrétűség, filológiai jellegű adalékok váltakoznak trágár viccekkel, pletykák komoly életrajzi adalékokkal. Megszólal benne nagy történelmi szereplő és kisstílű bűnöző, néha egy oldalon.

Különböző beállítottságú olvasókra számit, de éppen ezért mindenki megtalálja az őt érdeklő olvasmányt. Ahogy a világhálón, úgy nyomtatásban is sokaknak fognak tetszeni ezek a történetek!

Róbert Péter
2017.12.31Vissza