Vissza

Szunyogh Szabolcs:
Kordnadrágban Tel-Avivban

 Többévtizedes hallgatás után az utóbbi időben megnőtt az Izraellel foglalkozó könyvek száma. Köszönhető ez az örvendetes tény részint az idegenforgalomnak - amelyet a közismert események eléggé lecsökkentettek, részint az egyre erősödő kulturális és gazdasági kapcsolatoknak.

Sokoldalú ember a szerző: tanár, újságíró, szerkesztő, kutató, tevékenysége és írásai révén jól ismert - főleg a pedagógusok körében. Új könyve lényegében úti beszámoló, de nem egy látogatás gyümölcse, Szunyogh Szabolcs többször járt Izraelben, nem elégedett meg felületes benyomásokkal, még héberül is tanult a könnyebb kapcsolatteremtés érdekében. Érződik hangvételén, be is vallja a hátlapon: "Nagyon megszerettem ezt az országot". Meg is indokolja miért, kiragadva az általa tapasztaltakból a toleranciát, a különböző kultúrák egymás mellett élésének napi gyakorlatát, az építő (országot építő!) akarat találkozását a tradicionális etikával.

Mindennapi hírekben szereplő helyszínekre látogat, mint a cisz- jordániai Kfar Ecion település, de elvisz turistaparadicsomokba is, fürdőhelyekre, történelmi nevezetességekhez, mint Maszada erődje, Jeruzsálem, bemutatja a híres Jad Vasem intézetet, ahol a második világháború szörnyű zsidóüldözését elemzik-kutatják, külön fejezetet szentel a keresztény emlékhelyeknek. Sok emberrel találkozik, beszélget, köztük Éli Necer és Itamár Jáoz- Keszt költőkkel, de megfordul gyémántboltban is.

Rengeteg információt kapunk az ország történelméről, gazdaságáról és kultúrájáról s mindezt élvezetes, olvasmányos stílusban. Szerencse, hogy nem nagy terjedelmű a könyv, olvastatja magát, szinte nem lehet letenni. Igyekszik az arab-izraeli viszály jelenségeit is bemutatni, az okokra idő és hely hiányában nem vállalkozhat. Szerényen meg is indokolja: "Természetesen nem állítom, hogy néhány látogatásom során olyan mély és átfogó tudást szereztem Izraelről, amely feljogosítana arra, hogy éppen én rajzoljam meg erről az országról a leghitelesebb képet. Erre nem is vállalkoztam. Igyekeztem hiteles képet rajzolni arról, hogy én miként láttam Izraelt, s hogy én, mint egy magyar turista, miért érzem fontosnak, hogy minél többen eljuthassanak Dávid és Jézus földjére, ebbe az Ősújországba, amely - ahogy Theodor Herzl megjósolta - valóban a próféták hirdette béke és igazság szellemében épül." .

Tényeket, eseményeket ismertet, amelyek néha meglepőek a magyar olvasó számára, de ars poeticája szerint: "A VALÓDI TÉNYEK MEGISMERÉSE MEGNEHEZITI A RÁGALMAK TERJEDÉSÉT, az itthoni légkör mérgezését is."

Külön erénye a könyvnek a gyönyörű színes fotók együttese, amely esztétikailag is kellemessé teszi forgatását.

Róbert Péter