Mózes Krisztián:
Burgenlandi zsidó emlékek nyomában – két keréken
Praktikus könyv túrázóknak
 

Útikönyv zsidó biciklistáknak

Amikor először láttam a Burgenlandi zsidó emlékek nyomában - két keréken. Praktikus könyv túrázóknak című könyvet óhatatlanul a zsidókról és biciklistákról szóló vicc jutott eszembe, de ez a hasznos írásmű másról beszél nekünk. Benne maradhat az "és" mert nemcsak zsidó kerékpárosok, hanem minden túrázó számára hasznos lehet útjuk előtt, alatt vagy után.

Kirschner Péter köszöntője a ma már csak emléket jelentő határra hívja fel az utazó figyelmét, ahol egykor zsidó közösségek virágoztak, Mózes Krisztián előszava gyakorlati segítséget ad a könyv használatához.

Utána rövid bevezetőt olvashatunk a nyugat-magyarországi zsidó községek történetéről, kiemelve a két főúri család szerepét a letelepítésben. Sokat köszönhet a "hétközség" Samson Wertheimer bécsi udvari zsidónak, akit szállításaiért Magyarország főrabbijává tettek a Habsburgok. Sajátos helyi szokásaik voltak, az ortodox irányzatot támogatták. 1938-ban az Anschluss véget vetett fennállásuknak, egyrészűk Magyarországon próbált menedékre lelni.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kiadásában megjelent kiadvány nemcsak a helyi zsidó emlékeket tartalmazza, hanem a kulturális programokat, eseményeket is, a piros pontok számával jelezve az útvonalak nehézségi fokát.

Négy túrát ír le a Sopron-kör, a Fertő-mellék, a Pinka-mente és az egykori vasfüggöny útvonalát. Megtudhatjuk belőle, hogy Lakompak zsidó többségű falu volt, Sopronkeresztúrnál Goldmark Károly életét méltatja és még sok múltbeli nevezetességgel találkozhatunk a tetszetős külsejű könyvecskében, de sajnos nem lehet kihagyni a vészkorszak emlékeit sem.

A Rohoncon egy kastélybeli mulatság betetőzéseként legyilkolt több száz magyar zsidó munkaszolgálatos sírja máig feltáratlan, de más - szépen gondozott - temetőkben tömegsírok rejtik a háború végének odahurcolt zsidó áldozatait.

Valamikor az egész vidék Magyarország volt, most a határ mindkét oldalára ellátogatnak a szerzők, ausztriai kis falvak mellett Kőszeg, Sopron és Szombathely is helyet kap a könyvben. S mindez gyönyörű képekkel, hasznos térképekkel!

Nagyon jó a függelék. Néhány héber kifejezés magyarázata nagyon szükséges napjaink olvasójának, a bibliográfia bizonyítja a mű felkészült komolyságát. Érdemes kézbe venni ezt a - nem szokványos - útikönyvet, talán még azoknak is akik nem kerékpárra. Sokat megtudunk belőle egy ma már sajnos nem létező világról!


Róbert Péter
2017.06.12Vissza