Jonathan Franzen:
Tisztaság
 

Egy modern amerikai nagyregény
Európa, 2015, oldal,
Jonathan Franzen a kortárs amerikai regényirodalom irányadó személyisége, régebbi Javítások című regénye elnyerte a rangos amerikai Nemzeti Könyvdíjat. Utóbbi időkben évente magyarul is megjelent művei (Szabadság, Erős rengés, Diszkomfort zóna) jelentős visszhangot keltettek, szép népszerűséget élveznek hazai értelmiségi körökben.

Legújabb könyve a tisztaság című (Nem véletlenül írom így, a címlapon is kisbetűvel van!) is siker várományosa. Sok szereplő, sok helyen, elég mozgékonyak –vagy írójuk fantáziája széles – de csak úgy repülnek térben és időben. Ez egy valóban kontinenseken és nemzedékeken átnyúló nagy ívű történet. Elvezeti olvasóit az azóta megszűnt államba is, az NDK-ba, amelyet egyszerűen a Rossz Ízlés Köztársaságának nevez.

Itt némi krimi elemek tűnnek fel, még gyilkosságra is sor kerül. Nem a főszereplő a gyilkos, ő egy sok lelki és anyagi problémával küzdő fiatal hölgy, Pip akinek tulajdonképpeni neve Purity, tehát Tisztaság. Diplomás, nem kedveli munkáját, de muszáj dolgoznia mivel nemcsak szerelmi problémák, hanem egy 130.000 dolláros diákhitel is nyomasztja. Szülői háttere sem rózsás, édesanyja idegzavarokkal küzd, és a könyv végéig nem is tudja meg, hogy ki az apja.

Egyébként más szereplőknél is érvényes a régi mondás az apa bizonytalanságáról, a német főhősnek sem az az apja, akinek a nevét viseli. Utóbbit ez nem nagyon zavarja, beleártja magát a politikába, sőt a kémkedésbe is, felvillan az atomveszély egy töltet elrablása kapcsán.

Sajátságosan írja le a bekövetkezhető katasztrófát: "Milyen gyorsan megy ez! A plutónium szökdécselő atomi részecskéi bekapják a neutronjövevényeket, és ettől még kisebb atomi részecskékké hasadoznak, miközben neutronokat lökdösnek ki."

Hát ez még nem lenne baj, de a hatása: "Feketére égett bőrű emberek tántorognak az utcán, és kilóg a belük meg a szemük…"Szerencsére úgy tűnik, a katasztrófa nem következik be, de a regény ízig-vérig a mában játszódik, még a fejezetek címe is computerizált időnként!

Az internet beszövi a regényt, mindenütt jelen van, irányítja szereplőinek életét.

A cselekmény pergését érdekes módon nem lassítják le a szerző mélyenlátó politikai elemzései, amelyek önmagukban is egyéniek, élvezetesek. Részei annak a nagy mozaiknak, amelyik eleinte kicsit zavaros, de a végén minden a helyére kerül. Rendbe jön a szereplők élete, Pip-Purity is boldog lesz a könyv elején megismert, de később eltűnt fiatalember oldalán.

Jonathan Franzen új könyve jól tükrözi korszakunk életét, emberi és társadalmi vonatkozásait. Ábrázolása meggyőzi az olvasót: érdemes a végére járni a szereplők sorsának, átlátni a mindenütt fellelhető manipulációkon.

Róbert Péter
2017.03.16Vissza