Andaházy Szeghy Viktor:
A magyar királyi honvédség részvétele a Szovjetunió elleni támadásban.
 

Nemrég mutatták be a honvédség Stefánia úti központi művelődési házában Andaházy Szeghy Viktor, a Hadtörténeti Könyvtár igazgatójának új könyvét a gyorshadtest harcairól a Szovjetunióban 1941 második felében. A Belvedere kiadó munkatársa felsőfokon szólt a műről, a szerző szerényen csak azt emelte ki, hogy ő tulajdonképpen a magyar SS alakulatokról, jelesen a Szent László hadosztályról akart írni, de ez a téma olyan népszerű a bölcsészhallgatók között, hogy már többen megelőzték. Ezért döntött a magyar királyi honvédség támadó harcainak megörökítése mellett.

Belelapozván a szokatlanul drága műbe a 160. oldalon meghökkentő sorokat találtam:
"A magyar szempontból nem kívánatos elemek (Magyarországra menekült osztrák, német, lengyel zsidók) kitelepítését szintén példás szervezettséggel és hatékonysággal sikerült megoldani mint ezt a korabeli jelentések láttani (sic!) engedik."

Ez azt jelentette, hogy a kihurcolt kb.20.000 embert - akik között voltak több nemzedék óta itt lakó magyar zsidók is - kiszolgáltatták német és ukrán gyilkosaiknak, akik legnagyobb részüket agyonlőtték.

Ez volt a Kamenyec-podolszkiji vérfürdő, a magyar holocaust nyitánya!

A tömeggyilkosság átvonuló magyar katonákat is felháborított - ellentétben a szerzővel - akinek annyira tetszik ez az akció, hogy a kevés illusztráló fénykép között is találunk egyet a 196. oldalon "Kamenyec–podolszk átfésülése" aláírással. (Hátha életben maradt valaki!)

De találni más érdemeket is! A következő mondat így büszkélkedik: "A megszállt területen a magyar katonai közigazgatás vezette be a zsidók számára a Dávid csillagos karszalag viselést már augusztus elején"

Hát ezzel nem kellene dicsekedni!

Róbert Péter
2017.02.27Vissza