Edward Dolnick:
A képhamisító
 

Edward Dolnick : A képhamisító című, a General Press könyvkiadó gondozásában megjelent könyvének cselekménye tulajdonképpen egy zseniális műtárgycsalás körül bonyolódik, de a háttérben a holland képzőművészet nagy múltja a második világháború történetével ötvöződve gyarapítja az olvasó ismereteit és mindezt élvezetes formában.

Művészet és műtárgy-kereskedelem nincsen zsidók nélkül és sajnos a náci uralom is közismerten tragikus módon összefonódott az európai zsidóság történetével.

Göring nem éppen becsületesen szerzett gyűjteménye az utolsó pillanatig gyarapodik, így kerülnek kapcsolatba Van Meegeren és a náci vezető. Üzleteiket nem zavarja, hogy előbbinek a zsidó Joop Piller a testi-lelki barátja. Ő mindenesetre jobban jár mint az a bizonyos Jacques Goudstikker aki az emigrációja elején halt meg.
Becsapják Göringet, veermeri alkotás helyett hamisítványt adnak el neki, szerencsére ő ezt már csak a börtönben tudja meg, nem is hiszi el... Hiába kutatnak utánuk, nem fedezik fel a hamisítás azon jeleit, amelyeket a könyv olyan részletesen ismertet. Megtudhatjuk belőle, hogy mennyi apróságon lehet elbukni: még a festékeknek, szögeknek is korabelinek kell lenniük! Ennek ellenére sokan és sokakat hamisítottak. Még a nagy Michelangelo sem az eredetit, hanem a másolatot adta vissza megbízóinak.

A megszállt Hollandiában sem kímélik a zsidókat, pedig itt a lakosság Európában egyedülálló módon sztrájkol és tüntet értük. Nemcsak Göring "szerez" műkincseket, Hitler is ezt teszi, halála után Linz városának szánja gyűjteményét Különös gonddal vadásztak a Rotschild vagyon részét képező alkotásokra.

De a fák nem nőnek az égig! Göringet egy brooklyni zsidó katona fogja el és műkincsek is előkerülnek a sóbányából, ahová sokat rejtettek az utolsó napokban.

Utójáték egy per leírása, amelyet Van Meegeren nem sokkal él túl.

Terjedelmes irodalomjegyzék adja meg a könyv rangját és támogatja a további tájékozódást ebben a kimeríthetetlen témában.

Róbert Péter
2016.05.16