Miháel Bár-Zohár - Nisszim Misál:
Moszád. Az izraeli titkosszolgálat legjelentősebb műveletei
 

Könyv a világ legeredményesebb titkosszolgálatáról

A hírszerzés (csúnyább szóval a kémkedés) ősi zsidó tevékenység. Már a Bibliában találkozunk vele, még be se jöttek a zsidó honfoglalók Kánaán földjére, de kémeik már felderítették a területet. "Menj és kémleld ki az országot".

Későbbi korokban a zsidók kereskedő foglalkozása tág teret nyitott az információk szerzésére és továbbítására. A magyar szabadságharc honvédségének sok segítséget nyújtottak az ellenség csapatmozdulatainak megfigyelésével, a száz éve történt első világháború frontjain sok zsidó gyűjtött adatokat.

 Lengyelországból pl . a cári hadvezetés zsidók százezreit kergette Keletre kémkedés vádjával. Palesztinában zsidó telepesek NILI fedőnevű felderítő csoportja segítette az angolokat, akik ezt nem hálálták meg, noha a második világháború alatt zsidó ejtőernyősök segítették a megszállt Európa ellenállását - elég Szenes Anikót említeni - ezért a később megszülető cionista titkosszolgálat az arabokon kívül a brit hadsereg ellen is kénytelen volt küzdeni.

Így jött létre a Moszad ("Intézmény") amely mára vitathatatlanul a nagyhatalmak - anyagilag összehasonlíthatatlanul jobban ellátott - titkosszolgálataival egyenértékű magas szinten védi a zsidó állam biztonságát.

Sikerei megihlették az irodalmat is, filmek és könyvek születtek azóta legendássá vált akcióiról. Ezekhez csatlakozik Miháél Bár-Zohár és Nisszim Misál szerzőpáros "Moszád. Az izraeli titkosszolgálat legjelentősebb műveletei" című, a Gabo Kiadó gondozásában megjelent könyve, amelynek egyik szakértője Haraszti György egyetemünk professzora.

Lebilincselő olvasmány, 21 fejezete az elmúlt évtizedek egy-egy akcióját mutatja be, jól ötvözve leírásában a szakmai elemzést az "izgalmas" cselekedetekkel és az emberi érzelmekkel. Utóbbiak különösen tiszteletreméltóak, ha arra a működési szabályra gondolunk, hogy munkatársai - helyesebben önfeláldozó harcosai - elfogásuk esetén nem számíthatnak kicserélésre csak kínzásra és halálra.
Akcióik bekerültek a történelem lapjaira, nem ismeretlenek a világ előtt. Mégis érdemes elolvasni leírásukat, mert új részletek, háttér információk villannak fel a lapokon.

Megtudjuk, hogy pl. Eichmann nyomorgott Argentínában, míg Mengele saját nevén szerepelt a telefonkönyvben és Skorzeny német kommandós 1963-tól Izraelnek dolgozott, Észak-Korea segítette a szír nukleáris próbálkozásokat, Nasszer egyiptomi elnök veje a Moszad kémje volt és még sok-sok érdekességet.

A Moszad nem habozik kemény eszközöket alkalmazni, kivégzések is előfordulnak, ugyanakkor valami nemes humánum hatja át céljait. Igy olvashatunk zsidó hajadonok kimentéséről Szíriából és az etiópiai zsidók repülőútjának megszervezéséről.

Az izraeli titkosszolgálat hírnevének és szakmai kiválóságának bizonyítékai a nagyhatalmaknak tett "szívességek". Ők szerzik meg Hruscsov beszédét, de egy MÍG-21-es szovjet repülőgépet is a Nyugat számára.

Nagyon fontos, hogy nem hallgatja el az előfordult hibákat, ballépéseket sem. (Az egyik fejezet címe:Ammani fiaskó).Mégis, tiszteletet érzünk a névtelen hősök iránt akik életüket kockáztatva, esetleg feláldozva védik a fenyegetett álom, az újjászületett Izrael biztonságát, jogát az élethez.

Exkluzív interjúk és sok fénykép növeli a könyv olvasmányosságát

Róbert Péter
2015.10.20