David Rubin:
Isten, Izrael és Siló

Évtizedek óta nagyon sok szó esik a Jordán folyó nyugati partján lévő zsidó telepekről. Többnyire kívül állók véleményével találkozhatunk a médiákban, lakóik ritkán szólalnak meg.

Most a Patmos Records kiadó gondozásában megjelent Isten, Izrael és Siló című könyv kivételt jelent, mert írója David Rubin az Egyesült Államokból jött a nagy múltú Silóba, a frigyláda egykori helyére, otthagyva New York kényelmét meggyőződéséért.

Könyve ajánlása nyolc gyermek képével - a legkisebb egy csecsemő - állit emléket a terroristák áldozatainak. Ő és gyermeke is megsebesült gépkocsijában egy Kalasnyikov sorozattól, de ez nem csüggeszti el. Életrajzából megismerjük egy Brooklynban nevelkedett zsidó fiú pályáját, konfliktusait, útját az ősök földjére.

Keveset ír magáról, annál inkább választott lakhelyéről, Siló zsidó településről, amely 370 évig az ókori Izrael fővárosa volt. Sok bibliai idézettel indokolja a zsidók igényét erre a területre, áttekinti az egész zsidó történelmet, a prófétai szavakat későbbi korokra alkalmazva.

Jócskán foglalkozik a jelen problémáival, mélységes bizalmatlanság tölti el az arab megnyilatkozásokkal szemben, amelyek szerinte csak a zsidó állam felszámolásának szándékát leplezik.

Példákat hoz arra, hogy az izraeli engedmények és kivonulások nem hozták meg a várt eredményt. A békéhez kettő kell, Izrael egyoldalú lépéseit az arab fél nem viszonozza. Kicsit emlékeztet ezzel néhány, az utóbbi időben magyarul is napvilágot látott könyvre, amelyek a "békecsapda" veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Személyes élményei is erről győzik meg David Rubint, saját és gyermeke sebesülésén kívül több telepes társa, köztük Amerikából vele jött barátja meggyilkolása megerősíti hitét.

Rossz a véleménye a szekuláris álláspontú izraeliekről, vitatkozik velük, demográfiai érveikkel a zsidó telepek családjainak bőséges gyermekáldását szegezi szembe. Szerinte egész Palesztina Isten ajándéka választott zsidó népe számára, amelynek nincs joga lemondani róla.

Nagyra értékeli a keresztény vallási csoportok támogatását, akik ugyanezt vallják. Talán ez ad neki erőt a könyv oldalain kisugárzó optimizmusához!

Függelékében szójegyzék és héber naptár segíti a szélesebb olvasóközönség tájékozódását.

Ez a könyv és mondanivalója megérdemli figyelmüket.

Róbert Péter
2015.01.28