Natan Saranszkij, Ron Dermer:
A demokrácia védelmében
A szabadság erejével a zsarnokság és a terror ellen


Hazánkba látogatott és a Herzl Központ megnyitásán beszédet tartott Natan Saranszkij izraeli miniszter a Szovjetunióban annak idején Izrael-barátságáért 9 év börtönt szenvedett emberjogi aktivista.

Ebből az alkalomból ismét hozzá lehetett férni A demokrácia védelmében - A szabadság erejével a zsarnokság és a terror ellen című, Ron Dermerrel közösen írt könyvéhez, amelyben síkra száll a demokrácia következetes elterjesztéséért.

Első fejezeteiben a Nyugat és a Szovjetunió viszonyát taglalja, felelevenítve az idősebbek számára még friss emlékeket azokról az időkről, amikor édesapja nem mert politizálni, mert a társbérlők hallhatták. Ironikusan jegyzi meg, hogy Gandhinak szerencséje volt, hogy a britekkel és nem a XX. század valamelyik diktatúrájával kellett harcolnia.

Utal a sztálini idők megtévesztő propagandájára, amelyek még Feuchtwanger, Bernard Shaw és más értelmiségiek előtt is sikerrel titkolták a terror létezését. Természetesen az arab államokról is szól, különös tekintettel a palesztinok rettenetes Izrael-ellenességére. Ennek ellenére részükre is demokráciát javasol, mint az egyetlen megoldást.

Sok tényt tudunk meg a Közel-Keletről, meglepve olvashatjuk, hogy például Egyiptomban az izraeli békeszerződés óta megerősödött a hivatalos antiszemitizmus. Felhívja a figyelmet arra a veszélyre, amit a diktatúrák harciasságuk révén a világbékére jelentenek.

Történelmileg érdekes a személyiség szerepének megmutatása a nemzetközi kapcsolatokban. Gyakran bírálja Kissinger szovjet-politikáját. Ma már megnyugodva olvashatjuk a szovjet zsidók egykori elnyomásának részleteit, amelyet börtönélményeivel színesít.

Nagyon jó véleménnyel van Reagenről, akinek csillagháborús programjának tulajdonítja a szovjet rendszer belső összeomlását. Hibának tartja, hogy az izraeli vezetők Arafatban megbíztak, és az ún. palesztin rendőri erőket, amely a lakosságszámhoz arányítva a világon a legnagyobb "hadsereg", felfegyverezték. Olyan apróságokat is megtudhatunk, hogy például a palesztinok rengeteg izraeli gépkocsit loptak, amelynek rendszámát akcióikban felhasználták. Ezért üdvözli a kerítés megépítését, amelyik véget vetett ezeknek a visszaéléseknek.

Ennek ellenére könyve befejezése optimista és reménykedő, talán az arab világban is jelentkező demokrácia igény felismerése okán. Közöl is egy listát az ezért küzdő arab személyiségekről.
Sok jegyzet könnyíti meg a témában elmélyedni akarók dolgát, a köszönetnyilvánítás a szerző nemzetközi kedveltségére és kapcsolataira utal.

A demokrácia minden hívének ajánlhatjuk e könyv elolvasását.

Érdemes elolvasni!

Róbert Péter
2013.12.05