2x1 perces novellák
Tisztelet Örkény Istvánnak


Tevan Andor a magyar könyvszakma legendás alakja a háború előtt népszerű és keresett olcsó könyvsorozatban jutatta el az értékes magyar kortárs irodalmat a közönséghez. Az emlékét ápoló Tevan Alapítvány és a könyvkiadó - könyvművész leszármazottai most újraindították ezt a nemes vállalkozást.

Elsőnek, tisztelettel adózva Örkény István centenáriumának 2x1 perces novellák címmel Örkény és a mai magyar irodalom néhány képviselőjének írásait ötvöző kis kötettel jelentkezik a sorozat, több mint két tucat kis írással kinálva felüdülést a gondterhelt olvasónak. Kisalakú könyv, tetszetős boritóval, kedves illusztrációkkal. Alkalmas arra, amit Örkény így fejezett ki: "Olvashatjuk őket ülve, és állva, szélben és esőben… A legtöbbje járkálás közben is élvezhető…Rossz közérzet, zaklatott idegállapot nem akadály".

Szerzőtársai. Dragomán Györgytől Vámos Miklósig szintén leteszik a garast. Jelen esetben egy-egy rövid, csattanós írást e cél érdekében. Vannak közülük, akik több szellemi terméküket is közreadják, Tóth Krisztina három, Térey János öt írását szánta erre. Persze az alcímnek (Tisztelet Örkény Istvánnak) megfelelve a közölt anyag fele Örkény István kisebb műveiből került ki.


A kötetet a már említett Tevan Alapítvánnyal közösen a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület adta ki több testület és magánszemély támogatásával.

Az első fecske után kíváncsian várjuk az új sorozat többi tagját!
 

Róbert Péter
2012.05.03