Peter Zvi Malkin:
Eichmann a markomban
 

Lassan félévszázada az izraeli titkosszolgálat bravúrjának, az Argentínában bujkáló háborús bűnös Adolf Eichmann elfogásának és Izraelbe szállításának. Sok könyv látott napvilágot azóta, amelyekben szó van a mesteri akcióról, még több a tárgyalásról, még Eichmann börtönben írott feljegyzései, lényegében önigazolása is hozzáférhető a magyar olvasó számára, de – talán az érthető titoktartás miatt – most először nyilatkozik részletesen olyan személy, aki szolgálati feladatként hajtotta végre a tömeggyilkos letartóztatását.

Peter Zvi Malkin: Eichmann a markomban című könyve az Ex Libris kiadásában a Mensch Nemzetközi Alapítvány támogatásával jelent meg és történelmi hitelessége mellett valóban izgalmas olvasmány.

Megismerjük egy lengyelországi zsidó család sorsát, akiknek 1934-ben a brit megszorítások ellenére sikerül Palesztinába jutniuk, ahol az épülő ország szűkös viszonyai között élnek. Kisebbik fiúk részt vesz a függetlenségi háborúban, majd az izraeli titkosszolgálathoz kerül. Sikeres ügynök, így kapja a megbízást: társaival együtt a régen keresett Eichmann felderítésére és bíróság elé juttatására. Ez a része a könyvnek sajnos sok téves idézetet és adatot tartalmaz pl. Lidicében nem zsidók laktak, a krimi tatárokat nem üldözték a németek, stb. Kárpótol minket viszont ezért a leírások frissessége, életszerűsége.

Könyve második felében arról ír, ami híressé tette: Eichmann kézre kerítéséről. Sok ismeretlen részletet közöl az eseményről, amelynek a világ csak sikeres eredményét láthatta a médiák különböző csatornáin. Peter Zév Malkin fogja el a hazatérő férfit („Ráugrottam és megpróbáltam lefogni a jobb kezét”) majd ő látja el az őrizetét, napokig el sem mozdul mellőle. Furcsa emberi kapcsolat alakul ki az izraeli férfi és a fegyelmezett német „ideális fogoly” között. Eddig publikálatlan beszélgetések folynak közöttük, amelyek sokat elárulnak az emberi lélekről, annak pokoli mélységeiről. Eichmannt az El-Al egyenruhájában (amely érdekes módon tetszett neki), Dávid csillagos tányérsapkával injekciótól kábult fején, Zichroni néven viszi a repülő Izraelbe .Nem találkoznak többet, csak a tárgyaláson látja.

Ez az akció, amelyet későbbi pályája során feltehetőleg még sok más követ kitörölhetetlenül megmarad emlékezetében.

Ennek eredménye ez a Harry Steinnel együtt irt könyv, amely nemcsak lélektanilag is érdekes történelmi forrás, hanem alig letehető, fordulatos olvasnivaló is.

Róbert Péter
2010.10.21