2018. március 4 - 10


Smot könyvének lezárása gyanánt átismételhetjük az elmúlt hetekben tanultakat, mindent, amit a Miskán (Hajlék) építéséről, az eszközök készítésről, illetve a szolgálatot teljesítőkről megtudtunk. Az ismétlés során eljutunk egészen a Miskán műkődése kezdetének napjáig, 2449. Niszán 1-ig, amikor is "az első hónapban, a második évben, a hónap elsején felállíttatott a Hajlék" (40:17).

Joggal érezhették őseink, hogy kicsit sűrűre sikerült az év, hiszen 2448. niszán 15-én vonultak ki Egyiptomból, egy héttel később vált szét előttük a Nádas-tenger, majd e csoda után hat héttel kerül sor a Kinyilatkoztatásra.

Nem volt megállás, negyven nappal a Tóraadás után már erősen kétségessé vált a folytatás, hiszen elkészítették az Aranyborjút, melynek következtében Mózes nem is gondolhatott arra, hogy vakációra megy a nyáron, hanem két negyvennapos látogatást kellett tennie a Szináj-hegyen, hogy Isten előtt engesztelést szerezzen a zsidó nép vétkére, valamint az összetört Kőtáblák helyett újakat hozzon.

2449. tisri 10-én (első Jom KIppurunk!) a teljesített küldetést követően lejött Mose rábénu a hegyről, és másnap kiadta (továbbította) a Miskán építésének parancsát, ami el is készült a következő év tavaszára, ahogy ez fent is olvasható.

Egy azóta számtalanszor megismétlődött helyzet keletkezett: túl voltunk a katasztrófán (Aranyborjú és következményei), megkaptuk az újrakezdés lehetőségét, volt elegendő emberünk ehhez, sőt már egy hely (szellemi központ) is épült. Egy dolog hiányzott, melynek szükségességét akkor (már/még?) felismerték közösségünk vezetői: hosszútávon is működőképes gondolat nélkül mindez mit sem ér.

Ennek megoldásaként "Mózes egybegyűjtötte Izrael fiainak egész közösségét és mondta nekik: ezek azok a dolgok, amelyeket parancsolt az Örökkévaló, hogy megtegyétek azokat. Hat napon át végeztessen munka, de a hetedik napon legyen nálatok szentség, szombati nyugalom az Örökkévalónak" (35:1-2).

Sávuá tov, jó hetet mindenkinek!

Darvas István
rabbi

   Copyright © ORZSE.HU, 2018.
Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a szerző(k) előzetes, írásbeli engedélyével történhet.

Vissza