2018. május 31 - június 1


Hetiszakaszunk egyebek közt elmeséli a Hajlék felavatását követő napok eseményét, amikor a törzsfők bemutatták áldozataikat. A kóved az kóved, nem volt mindegy, hogy ki jelenik meg elsőként: "bemutatta az első nap áldozatát: Náhson, Ámminádáv fia, Júda törzséből" (7:12).

Azt gondolhatnánk, hogy Mózesnek nagyon nehéz dolga lehetett a törzsfő-sorrend megállapítása előtt, hiszen tisztában kellett lennie azzal, hogy bárkit is jelöl elsőnek, a többiek zúgolódni fognak döntése ellen. Azonban - meglepő módon - a törzsfők levették a terhet válláról, és ők szavazták meg Náhsont, emlékezve bátor helytállására, amikor is ő ment be elsőként a Sás-tengerbe, megnyitva ezzel a menekülés és túlélés lehetőségét testvérei számára. Még egy döbbenetes adalékot közölnek mestereink: az áldozatot Náhson nem törzse, hanem saját vagyonából finanszírozta. Még ilyet!

"Náhson, Ámminádáv fia, Júda törzséből" (7:12). Az elmúlt évszázadban században a Náhson név ismét a bátorság szimbólumaként jelent meg. 1948 elején arab csoportok körülzárták Jeruzsálemet, megtámadták az élelmiszerszállító konvojokat. E csapások megszüntetése, valamint a jeruzsálemi utak felszabadítása volt a célja az 1948. április 3-án indult ún. Náhson–akciónak.

Április 8-án Jeruzsálembe érkezett az első autókaraván, egy hétre rá újabb két konvoj jutott be a fővárosba. Többször gazdát cserélt a zsidók által elfoglalt stratégiai pont Kasztel, a Jeruzsálem bejáratát őrző, arabok lakta falu, melyet a túlerőben lévő ellenséggel szemben egy 70 fős zsidó alakulat védett. A túlerővel nem bírtak, de a később megérkező Palmah katonák megszerezték a falut, ezáltal szabaddá vált az út Jeruzsálem felé. Áldás a bátrakra!

Ma estétől Sávuot, a Tóraadás ünnepe! "Népünk nem nép csak Tórája által" – mondta Szaádja gáon, és ezt az állítást erősíti a szép midrási idézet is: "Ráv Huná és Rabbi Jirmijá mondta Rabbi Hijjá bár Ábá nevében: A Teremtő nevében "írva van: "elhagytak engem és Tórámat nem tartották meg" (Jirmijá 16:11). Mestereink szerint a versben megfogalmazott isteni kijelentés így értendő: "inkább engem hagyjanak el, de a Tórámat tartsák meg"!

Vannak olyan időszakok, amikor nem Náhson-hoz hasonló kiemelkedő képességű és bátorságú ember van Izrael élén. Persze ilyen esetben sem kell kétségbe esni, mert megoldás mindig van. A Rásbá, Rabbi Slomo ben Áderet által megfogalmazott problémamegoldó javaslat így hangzik: "ha a közösség állított maga fölé egy héttagú vezetőséget, hogy foglalkozzanak ügyeikkel, akkor azoknak olyan joguk van minden döntés meghozatalára, mintha azt a város összes embere hozta volna…Ha hétnél kevesebben vannak, akkor csak abban az esetben dönthetnek, ha erre engedélyt kaptak a város lakóitól".

Sábát sálom, békés szombatot mindenkinek!

Darvas István
főrabbi

   Copyright © ORZSE.HU, 2018.
Az oldalainkon található anyagok, információk bármilyen felhasználása csak a szerző(k) előzetes, írásbeli engedélyével történhet.

Vissza