Bloomsday 2006. Szombathelyen

 

James Joyce Ulysses című művének – amelyet az egyik legnagyobb modern regénynek tartanak – főhőse egy Blum Lipót nevű szombathelyi zsidó leszármazottja, erre a könyvben több utalás történik.

Az író tisztelői és Szombathely lakói egyaránt ápolják a regényhős emlékét, állítólagos szülőházát emléktáblával jelölték meg, előtte elhelyezték James Joyce szobrát és 1994-től minden évben június 16-án – amikor a regény cselekménye játszódik - megrendezik Blum Lipót napját.

 

Idén a „Bloomsday” az Iseumban, a római emlékek között, kezdődött az Ifjúsági Fúvószenekar műsorával, majd dr. Ipkovich György polgármester és Brendan Mc. Mahon ír nagykövet mondott üdvözlőbeszédet.
Ezután a részvevők elszéledtek a városban, ahol sok érdekes látnivaló várta őket, többek között a patakparton a Berzsenyi Dániel Főiskoláig egy kétkilométeres úton graffitik és Blum Lipóttal kapcsolatos képzőművészeti installációk között sétálhattak.

A Művészetek Házában kézlenyomatokat vettek a látogatóktól, de volt interaktiv mandala és más különlegességek is. Részleteket olvastak fel az Ulyssesből angol, magyar és olasz nyelven, kiállítás mutatta be a 12 éve megrendezett Blum-napok eseményeit ás visszhangját, James Joyce életét és munkásságát.

Délután a főiskola díszterme volt a főszínhely, ahol a Homo Ludens Zenés Szinpad táncjátéka után a XX. Nemzetközi James Joyce Szimpózium plenáris ülését nyitotta meg Gadányi Károly főigazgató, a hagyományok üzenetértékét hangsúlyozva beszédében.

A zsidóság szerepe a XIX-XX.század fordulóján Szombathelyen volt a téma. A terem falain látható kiállítás sok eddig ismeretlen adatot és képet mutatott be a valamikor népes és virágzó hitközség múltjából.

Katona Attila, a főiskola tanára – aki sokat kutatott és publikált a szombathelyi zsidóság történetéről - a helyi hitközség együttműködésével rendezte a jól sikerült tárlatot, amelyhez külföldről is sok anyag érkezett.

Szombathely vagyonos és kulturált zsidó polgárai itt is sokat tettek a város fejlődéséért. Látható volt annak a Weisz Oszkár építési vállalkozónak az arcképe, aki a trieszti mólót – amelyen James Joyce gyakran sétált a nyelvórák után, amelyeket többek között a fiatal tengerésztisztnek, Horthy Miklósnak adott – építette. Ezekben az években Bernstein Béla, a tudós történész, volt itt a rabbi, akinek hazafisága és szellemi igényessége áthatotta a hitéletet.

Takács Ferenc, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára, előadásában az Ulysses magyar (főleg zsidó) vonatkozásait taglalta, szólva Írországról – utalva az 1904-es limericki zsidóellenes bojkottra – de említve Szombathely, mint piac, központ szerepét a magyar zsidóság életében.

Innen az egykori zsinagógából kialakított hangversenyterembe ment a közönség - sajnos a vészkorszak előtt háromezer fős hitközség ma már nem tudja benépesíteni és fenntartani templomát – akiknek Scheiber Mátyás kamarakantátája és klarinétversenye - a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar előadásában - nagy művészi élményt szerzett.

 

Átmenve a szemközti, központi képtárba, folytatódott az este képzőművészeti bemutatókkal, intraperszonális operával, balettel és természetesen sok vigassággal és zenével.

 

 

 

Elmondhatjuk, hogy a 12. – immár hagyománnyá nemesedett - Blum ünnepség kitűnően sikerült!

 

2006.06.20
Róbert Péter