Újraavatott emléktábla a Vadász utcában

Szép ünnepség színhelye volt a lipótvárosi Vadász utca. Felavatták illetve újraavatták a 29.szám alatti emléktáblát, amely Weisz Arthúrnak, a híres Üvegház meggyilkolt tulajdonosának hősiességére emlékeztetett.

A modern magyar építészet úttörője, Kozma Lajos, tervezte a házat, amelyben az ország legnagyobb üvegkereskedelmi cége működött. Ez látszott is a házon, nem takarékoskodtak az üveggel kivűl-belül.
1944-ben Weisz Arthur - aki itt is lakott - felajánlotta a házat a Palesztinai Kivándorlási Hivatal székháza céljára, akik a svájci követség védelmét élvező házba szállásolták el a kivándorlást kérelmezőket.

Év végére majdnem 3000 zsidó szorongott itt és állandó volt a várakozók tömege a kapunál. Megszerezték a szomszédos MLSZ házat is, ahol lezárt ajtók, lehúzott redőnyök mögött 1000 ember rejtőzött. Itt helyezkedett el a cionista ifjúsági mozgalom ellenállási csoportja is akik védleveleket hamisítottak, nyilas egyenruhában próbáltak segíteni az üldözötteken, néha életükkel fizetve önfeláldozásukért.
A menedékhelyül szolgáló Üvegház szálka lett a nyilasok szemében. 1944 utolsó napján benyomuló pártszolgálatosok hat embert (köztük a nagyhírű tudós Scheiber Sándor édesanyját) a helyszínen agyonlőttek, a többit a Dunapartra irányították, csak Weisz Arthur határozott fellépése, követségre, német tábornokra való hivatkozása mentette meg életüket - nem először. A nyilasok nem bocsátottak meg neki: pár óra múlva kicsalták az Üvegházból, ahová nem tért többé vissza. (Ugyanekkor, ugyanilyen módon tárgyalás ürügyével gyilkolták meg Komoly Ottó cionista vezetőt is, akinek a Váci utcában van emléktáblája.)

Már 1947-ben tábla emlékezett az Üvegház falán Weisz Athurra, de nem sokáig. Az 1993-ban elhelyezett második is hamar eltűnt, az 1994-es márványtáblának 2000-ben lett üres a helye.

De nem a szívekben, aminek bizonyságaként 2002. október 15-én délben ismét megtelt a Vadász utca az immár harmadik, bronzból készült emléktábla felavatására.
Voltak a tömegben az Üvegház egykori lakói, Weisz Arthur megmentettjei, hivatalos és társadalmi szervek képviselői és fiatalok is szép számmal. A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola, a Scheiber Sándor Iskola és az Amerikai Alapítványi Iskola tanulói pedagógusaikkal együtt jelentek meg. Zelinka Tamás a budapesti önkormányzat főtanácsosa vezette az ünnepséget, amelynek szép műsorát, dalokkal - versekkel a már említett Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola diákjai - akik a tábla létrehozásához is hozzájárultak - adták.

Dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes avatta fel az új táblát, hangsúlyozva beszédében, hogy a szörnyűségek nem ismétlődhetnek meg.
A koszorúk elhelyezése után Lazarovits Ernő professzor, a MAZSIHISZ képviseletében mondott imát.
Remélhetőleg az új emléktábla már nem fog áldozatul esni sem a vandálok, sem az idő pusztításának, mint elődei. A legendás hírű Üvegház bátor vezetője megérdemli az útókor tiszteletét!

Róbert Péter

2002.10.15