Vissza a D'vár Torá-hoz

Tóth Péter Joel rabbijelölt:
" ...a válasz szelíd volt!"
Vájésev hetiszakaszának olvasásakor

2004. dec. 3 .
OR-ZSE Zsinagóga

Sábát Sálom, Git Sábesz!

Történet szól arról, hogy Élijáhu próféta és a bölcs Ráv Chánáj egyszer séta közben összetalálkozott két férfival. Élijáhu rájuk mutatott és így szólt:

Látod, nekik különleges elbánásban lesz részük a következő világon.

Ráv Chánájnak furdalta az oldalát a kiváncsiság, vajon mivel érdemelték ki ezt a nagy megtiszteltetést. Így hát odafordult hozzájuk, és így szólt:
-Mit csináltok? Mivel foglalkoztok ti valójában?

A válasz szelíd volt: Meghallgatjuk az emberi vágyakat, álmokat, majd kérjük a Jó -teremtőt, hogy teljesítse azokat.

Az e heti párását háSávuá, Tórai szakasz Vájésev.

Itt kezdődik el József története. Azé a Józsefé, aki mert hinni az álmaiban, mert hinni abban, hogy az Ő való törtvénye érvényesül minden felett és keresztülviszi céljait az emberi motívumok bonyodalmain keresztül is.

Ő képes volt testvéreivel ellentétben meglátni a láthatatlant és meghallani a hallhatatlant egy olyan korban, ahol csak a rosszal való érintkezés éreztette meg az ellentét erejében, hogy milyen szép az igazság, milyen szép a szeretet és a jóság. 

Mert ha sikerül meglátni 's meghallani a Tóra igazságát, 's az Ö való jóságát, akkor jövünk rá, hogy a rossz csak megálló a jó felé vezető úton, mert mindig van, mindig akad, aki lámpát tart a sötétben, hogy el ne tévedjünk. 

József története rávilágít arra, hogy nem elvont formulákkal hozza közel az Ö -való a kötelességtudást az ember lelkével, hanem egy emberi élet elbeszélése által, akik éreznek és vétkeznek, akik olykor elbotlanak és bűnbe esnek., mint mi is, de akik a sötétben tapogatózásuk mellet is megmaradnak az egy igaz úton, hogy újra felemelkedhessenek a magasba.

A Pirké Avot, az Atyák tanításában, Rabbi Jehuda felteszi a kérdést:
- Éjzo hi derech josárá sejávor lo há ádám? Melyik a helyes út, amelyet az embernek választani kell?
A választ is megadja rá: - Kol se hi tiferet löoszejhá vötiferet ló min há ádám.
Az, amelyik becsületére válik követőjének 's tiszteletet ébreszt iránta embertársaiban.

Mert egy emberi életben minden perc drága,és minden percét i kell használni, de nem a rossz hanem a jó gyakorlására.

Az a hetiszakasz mutatja meg, hogy olyan anyagból vagyunk, mint az álmaink, azzal küszködünk álmainkban amivel nappal foglalkozunk és amit az élet megvon, megadja az álom.

József a megpróbáltatásai után a hitével tudott kijönni a napfényre, meglátni a sötétségben a világosságot, meghallani a reménytelenségben a remény szavait.

A zsidóság a történelme során megtanulta, mert megtanították neki, hogy senki másban nem bízhat csak saját magában, csak saját hitének 's álmai erejében. 

Tudván, hogy az ember igazán csak álmaiban szabad. Ez így volt mindig és mindig is így is marad.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek, szép és nyugodt Szombatot.

Vissza a D'vár Torá-hoz