Lévai-Izsák Éva rabbihelyettes szak II. évf.:
Chayei Sara


Elhangzott az OR-ZSE zsinagógájának kidusán, 2008.november 15-én.

Chayei Sara

Az e heti hetiszakasz Sára élete, Chayei Sara.

Mint tudjuk, Sára nagyszerű nő volt, és sátra egyedi, kiváltságos helynek számított. Főleg azért , mert a Shechina pihent benne, s csodák történtek. Ez Sárának volt köszönhető, az ő becsületességének, nem Ábrahámnak. Ezt onnan tudjuk, hogy mikor Sára meghalt, a csodák megszűntek.

Ki az aki ezek után Sára helyét átvehetné? Ki az az egy, aki örököse lehet Sárának?

Például Rebeka. Azt tudjuk, hogy a két nő nem volt egyforma. Sárát elsősorban erősnek és határozottnak ismerjük (például elküldte Hagart a házából), míg Rebekát kedvesnek és nagylelkűnek(például mikor Eliezer tevéinek merte ki a vizet).

Azt is tudjuk, hogy Ábrahám és Izsák is különbözőek voltak. Ábrahám a jóságot, (Heszed) testesítette meg, míg Izsák inkább a Gevura, bátorságot, erősséget. Ezek alapján megérthetjük, hogy nő tulajdonságainak különbözőnek kell lennie férjéétől, hogy azt kiegészíthesse. Az Ö.való terve alapján, minden egyes teremtménynek megvan a maga párja, s egymást ezáltal kiegészítik. Ez feltétlenül eltérő tulajdonságokat igényel.

Tehát milyen is volt Sára és Rebeka? Mind a ketten a legjobbat hozták ki magukból, bár milyen helyzettel is találkoztak. Mindketten használták az Ö.valótól kapott tehetségüket és tudásukat, hogy előrébb léphessenek ők, férjeik és gyerekeik az Ö.való által kijelölt úton.

Tudjuk, hogy Rebeka átment a megpróbáltatáson, amikor a Shechinah visszafordult Sára sátrához, és ott szállt meg, miközben ez jog szerint őt illette volna meg.
Mit is akarok én ezzel mondani? Minden zsidó otthonnak megvan a lehetősége, hogy felelevenítse, utánozza Sára sátrát. Mindenegyes nőnek eltérő az ereje vagy esetleg a gyengesége, de ettől függetlenül mindnek egy a feladata: szentséget és békességet teremteni az otthonaikban.

Valószínűleg már mind hallották a következő állítást: mi magunk , a saját otthonunkat olyanná tehetjük, mint a Beit Mikdash. Az otthonaink olyanok lehetnek, mint a Szentély volt, a béke és a szentség háza. Érdekességképp, Rambam azt tanítja, hogy a Szentély Sára sátrának a másolata volt. Ennek oka az, hogy réges régen a Szentélyen pihentek a Dicsőség fellegei, s ezen fellegek szálltak Sára otthonára is. Ennek a kijelentésnek a súlya több figyelmet igényel. Az Ö.való, mialatt közösségi zsinagógákat használunk, próbál visszavinni bennünket a valódi szentséghez, ami az otthonainkban és a házasságban lakozik.
Az Ö.való adjon nekünk erőt, hogy ezt megérthessük, s hogy képesek legyünk mi is ilyen környezetet teremteni otthonunkban, családunkban.

Sábát sálom
 

Vissza a D'vár Torá-hoz