Gábor Zsuzsa judaisztika III. évf.:
TOLDOT


Elhangzott az OR-ZSE zsinagógájának kidusán, 2007.11.09-én.

Az e heti szakasz neve Toldot, amely nemzetségeket jelent. A hetiszakasz kezdetén Izsák már 40 éves, és Rebeka már a felesége volt. Rebeka, csakúgy mint Sára sajnos nem lett várandós. Kérte is az Ö-t, hogy változtasson ezen, mígnem körülbelül 20 év múlva Rebeka úgy érezte, úgymond harcolnak a méhében.

Bizony, két nép harca ez, Jákobé és Ézsaué. Meg is születnek szépen sorban, előbb Ézsau, majd Jákob. Miután felnőttek, Ézsauból vadász lett, Jákobból pedig pásztor. Egy napon Ézsau hazatért a vadászatból és enni kért testvére lencséjéből. A fizetség az elsőszülöttség volt. Meg is állapodtak, az üzlet megköttetett, Jákob lett az elsőszülött.

A következő rész Izsák vándorlásáról szól a filiszteusok földjén, ahol nagyon meggazdagodott. Ez nem tetszett a királynak, Abimeleknek, és elküldte Izsákot, aki továbbállt, majd Ber-Sevában telepedett le.

Izsák már nagyon megöregedett, és szólt Ézsaunak, kedvenc fiának, hogy menjen el vadászni, és olyan ételt készítsen a húsból, amit szeret, hogy aztán megáldhassa a fiát. Rebeka ezt meghallotta, és azt szerette volna, ha Jákob kapja meg az apai áldást. Szólt tehát Jákobnak, hogy vegye fel Ézsau ruháit, testét borítsa be szőrrel, amilyen testvéréé is és menjen apja elé. Izsák, miután megette az ételt megáldotta Jákobot. Gyanakodott ugyan de a kezének hitt, nem a fülének, hiszen a szeme már nem volt jó. Amikor Ézsau hazaért, és megtudta, hogy mi történt, nagyon mérges lett, és megfogadta, hogy megöli Jákobot. Rebeka figyelmeztette őt a közelgő veszélyről, és felszólította, hogy azonnal hagyja el a házukat. Menjen Lábánhoz, Rebeka testvéréhez Mezopotámiába és onnan vegyen magának feleséget, semmiképpen se kánaánita lányt.

A mai világban az emberek elmennek egymás mellet. Nem veszik észre, ha valakinek bánata van. Sok esetben még azt sem, ha örül valaminek. Ez a hetiszakasz a szociális érzékenységet és a testvéri szeretet fontosságát juttatja eszembe, azt, hogy segítsünk másokon amennyiben tehetjük.

Legyen időnk egy kicsit megállni és elgondolkodni a körülöttünk lévő világról. Vegyük észre a szépet! Találjuk meg a jót!

Izsák áldása bőségről, hatalomról szól. Talán mai Izsákjaink egy kicsit mással áldanák meg fiaikat. Sajnos manapság általában azok vesznek el, akiknek mindez megvan. Persze ki mit tart fontosnak, és milyen sorrendben. Nagyon sokan élnek olyanok, akik hajszolják az anyagi javakat, hogy megélhetést biztosítsanak családjuknak. Eközben viszont nem veszik észre az igazán érdekes dolgokat, ami legyen akár egy kisgyerek mosolya, vagy egy nyugalommal eltöltött óra.

Én tehát azt mondom járjunk lassabban, mert tovább érünk.

Köszönöm, hogy meghallgattak. Ezen gondolatokkal szeretnék még egyszer szép szombatot kívánni mindenkinek!

Vissza a D'vár Torá-hoz