Vissza a D'vár Torá-hoz

Főző Péter, Judaisztika tanár szak, IV. évf. :
PÁRÁSÁT TRÚMA - 5764. Ádár 6.

2004. február 27.
ORZSE KIDUS

Holnap délelőtt templomainkban a Trúma hetiszakaszt olvassuk fel Mózes II. könyvéből.
A Trúma hetiszakasz a Szentély (illetve Pusztai Szentély) építéséről szól, s ennek megfelelően a Trúma hetiszakasz haftórája a Királyok Könyvéből való, és Salamon király szentélyépítő tevékenységéről tudósít bennünket.
A Trúma hetiszakaszának kulcsmondata így szól: 
"Készítsetek nekem Szentélyt, hogy közöttük lakozzam..."

Ez a mondat képezi alapját a pusztai Szentély építésének, illetve a Salamon király uralkodása alatti Szentélyépítésnek.

A Trúma hetiszakaszból megtudjuk, milyen anyagokat használtak fel a Szentély berendezési tárgyainak előállításához. A hetiszakasz meghatározza, hogy milyen fémeket szabad használni.
Külön fontossága van a két különböző oltárnak: az egyik a színkenyér bemutatására szolgált, ennek az oltárnak aranyborításúnak kellett lennie; a másik oltár rézből készült, és ez az égőáldozat bemutatására szolgált.

A " Betochám " kifejezés arra utal, hogy az Ö.való mindenütt jelen van, nemcsak a Szentélyben, de a Szentélyen kívül is, és nem a Szentélyben lakik, hanem az emberi szívekben. Tehát a Szentély fizikai falai nem zárják magukba az Ö.való Istent, mert Ő eleven mindig Létező LÉTEZŐ.

A "közöttük" kifejezés oly módon is értelmezhető, hogy az Ö.való erkölcsi feltételül szabta azt, hogy neki építsenek Izrael fiai Szentélyt.
Ez teljesen érthető, hiszen az egyszerű embernek kell egy hely, ahol áldozatot mutathat be, és szükséges volt, hogy a zsidóságnak legyen ilyen szent helye.

A Trúma hetiszakaszból tudjuk meg, milyen volt a Menóra, és a pontos leírásból tudjuk, hogy hétága volt és minden egyes ágán mandulavirág motívum volt, a legtisztább aranyból készült. Minden egyes berendezési tárgyról mély szeretettel tudósít a Tóra, olyan gondoskodással és mérnöki pontossággal, amelyből egy nagyon fejlett társadalom képe rajzolódik ki, amely erkölcsi és materális igényességgel viszonyul a Szentséghez.

Azt hiszem mindannyiunk életében volt olyan, hogy szívünkbe Szentélyt kezdtünk építeni. 
Ha minden ember elkezd egy kis spirituális szentélyt építeni a szívében, akkor teljes szívvel hiszem, hogy felépül a III. Jeruzsálemi Szentély.

Mi, most "csak" jósággal építhetjük, és azzal, hogy megszerezzük, megtartjuk és gyarapítjuk, és eközben folyamatosan átadjuk a tudást, a Tóra szeretetét, a hagyomány szeretetét, és emberséggel fordulunk minden ember felé, pártfogás alá vesszük gyengét, enni adunk az éhesnek, felruházzuk a ruhátlant, és megszenteljük Isten nevét. Ha ezt megtesszük, megtettünk mindent, ha ezt elmulasztjuk, akkor elvágjuk jövőnket.
Ha mindenki Tórát hord a szívében, akkor béke lesz, az ámáléki kéz többé nem fenyegeti a világot, és megszűnik a háború a földön, akkor minden város a béke városa lesz. 

Kívánom, hogy így legyen, hogy így lehessen.

Ennek jegyében kívánok mindenkinek Békés Szombatot!

Vissza a D'vár Torá-hoz