Vissza a D'vár Torá-hoz

Csermák Fédra, Judaisztika tanár szak, IV. évf. :
NOÁCH HETISZAKASZ OLVASÁSA KÖZBEN

2004. október 15.
ORZSE KIDUS

...egy nyelvet beszélnek...

"Éle toldot Noách. Noách is cádik támim hájá bedorotáv. Et ha E-lokim hithálech Noách - Noé igaz és jámbor ember volt a nemzedékében I.tennel járt"- ez a kezdőmondata a hetiszakasznak.

A bölcseink közül vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy Noét dicsérő mondat, mivel az erkölcsileg megromlott nemzedékben is képes volt megmaradni igaz embernek.

Míg más vélemények szerint ez egy pejoratív értelmű mondat, hiszen könnyű volt ebből a nemzedékből kiemelkedni. Az igazság valószínűleg az, hogy Noé igaz ember volt, de talán igazabb és jámborabb lehetett volna egy magasabb erkölcsi nívón lévő nemzedékben.

A hetiszakasz részletezi az özönvíz előzményeit, lefolyását és következményeit, de mindenképpen meg kell említeni azokat a törvényeket, amelyeket a "Sevá Micvot bnéi Noách" = a Hét Noáhita törvény néven tart számon a zsidó hagyomány. Ezek azok a törvények, amelyeket a nem-zsidó emberek számára előír a Tóra.

Érdemes ezeket felsorolni
: bálványimádás, I.tenkáromlás, gyilkosság, tiltott testi kapcsolatok létesítése, lopás, élő állat húsából való fogyasztás tilalma, illetve törvényszékek felállításának tevőleges parancsa tartozik ezek közé.

A zsidó hagyomány szerint 340 évvel az özönvíz után a népek egy "nagyszabású vállalkozásba" kezdtek: "hává nivné lánu ir umigdál ve roso básámáim" - Építsünk magunknak várost és tornyot, amelynek a csúcsa az égig ér.

Talán ezek az emberek nem hittek eléggé az Ö.valóban és a létezéséről akartak megbizonyosodni. A történet végét valamennyien jól ismerjük, az Ö.való megakadályozta a torony megépülését és összezavarta a nyelvet, amelyet addig egyedüliként beszéltek.

Azonban azok, akik hittek és hisznek az Ö. valóban mind a mai napig egy nyelvet beszélnek, és ez a nyelv pedig az őszinte , szívből jövő ima.

    Békés szombatot, shabat shalom valamennyiünknek.

Vissza a D'vár Torá-hoz