Megjelent kiadványaink

Asztali áldás

Asztali áldás
Asztali áldás szefárd fonetikus átírással és magyar fordítással (Budapest:ORKI, 1998 )

Ebben a 24 oldalas, rendkívül ízléses és olvasmányos füzetecskébe gyűjtötte össze Németh Zoltán judaisztika tanárjelölt az asztali áldások teljes sorát. Mózes szavai szerint: "Enni fogsz, és jól fogsz lakni, és áldani fogod az Örökkévalót". Ebből az igéből következtették ki bölcseink, hogy étkezés előtt ún. előáldást, utána hálaadó, utóáldást kell mondani.
A kenyér élvezete után négy részből álló imát kell elmondani és ez a fohász érvényes a kenyérrel együtt fogyasztott valamennyi ételre, sőt a teljes ebédre, vacsorára is.
Az első "hála az élelemért" szerzője valószínűleg maga Mózes, a második áldást Josué, a bíró, Mózes követője alkothatta, a harmadikat Dávid, vagy Salamon király, míg a negyediket, időszámításunk elején a bölcsek írták.

A füzet tartalmazza a különböző ételekre elmondható előáldásokat és a másik két, rövidebb utóáldást is, pontos magyarázatokkal arra vonatkozólag, hogy milyen esetekben, milyen étel fogyasztása előtt és után, milyen áldás mondandó. Nagy segítséget nyújt a kiadvány az olvasónak, mert a héberül nem olvasók számára fonetikus átírásban is olvasható a szöveg. A modern fordítás a nemrég megjelent Sámuel imája című imakönyvből származik.

Forgassák és olvassák sokan ezt a kis könyvecskét, mert "aki áldás nélkül fogyaszt ebben a világban, olyan, mintha az Örökkévalót lopná meg."

Vissza.